Sfaturi de la studenții și absolvenții Facultăților de Informatică, Matematică, Automatică și Inginerie

  


În această serie de postări vom publica experiența studenților și a absolvenților de la diferite facultăți din România, oferind sfaturi bobocilor și detaliind procesul prin care ei au trecut (precizând faptul că acestea pot avea caracter subiectiv).


Mergi la:

1. Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași
2. Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
3. Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității București
4. Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi
5. Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca
6. Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București


1. Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași

 

„Sfaturi pentru bobocei, în special la INFO. 

1. În primul rând, un lucru important pe care l-am învățat eu în primul an de facultate, a fost să nu mă compar cu alți oameni. Mereu ai impresia că toți sunt mai pregătiți decât tine, că toți știu mai mult, că tu ești singurul care nu faci față. Fals! Facultatea e copleșitoare pentru toți, e normal să simți că e prea mult, însă lucrurile se vor regla cu timpul și vei învăța să te bucuri de ea. 

 

2. Nu-ți fie teamă să pui întrebări. Deși sună destul de sinistru să pui o întrebare în aceeași sală de curs cu încă 160 de oameni, crede-mă că merită. Nimeni nu va râde, nimeni nu te va judeca. Nu ești singurul care nu a înțeles. Meriți explicații amănunțite, până înțelegi. Profesorii vor fi deschiși cu tine și vor aprecia implicarea. 

 

3. Deși sună clișeic, nu învățați cu o noapte înainte de examen. Toți vă predicăm asta, însă e foarte important. E prea multă materie să fie învățată în câteva ore. Nu merită tocită. Facultatea înseamnă informație, asimilați cât puteți și cât mai din timp posibil. Treceți prin fiecare curs și laborator la momentul oportun. 

 

4. Facultatea necesită să fii autodidact. Nu mai există scutiri, nu ești obligat să mergi la cursuri, iar uneori nici măcar la laboratoare. Profesorii nu se vor implica emoțional în educația ta, precum în liceu. Dar crede-mă, TREBUIE să fii prezent la cursuri. Un curs pierdut e foarte greu de recuperat de unul singur.  Nu-ți va suna nimeni părinții când lipsești sau când iei note mici. Trebuie să fii suficient de matur ca să rămâi motivat. Ești singurul care decide pentru tine, iar mersul la facultate te ajută mai mult decât ai putea crede. 

 

5. Odihnește-te. Viața de facultate înseamnă și distracție și tinerețe, însă e foarte important să te odihnești suficient pentru un randament  corespunzător. Materia e solicitantă; deși uneori ne stresăm prea mult și pierdem nopțile încercând să înțelegem, nu este benefic. Programul de învățat trebuie să fie aerisit. O să înveți să înveți, în ritmul cel mai potrivit ție. ”

Student anul 2


^ Înapoi ^

2. Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

1. Ia-ți educația în mâinile proprii

A fi profesor în spațiul educațional românesc poate fi dificil din diverse motive (număr mare de studenți la un număr redus de cadre didactice, resurse educaționale limitate, compensație financiară redusă). Folosește orice resurse îți oferă scoală și în plus caută video-uri pe youtube, cursuri online, site-uri de challenge-uri. Găsește oameni pasionați de lucrul pe care încerci să-l înveți, oameni creativi, speakeri buni, de la care îți face plăcere să înveți. Nu urî o materie doar pentru că nu-i îndrăgești profesorul ce ți-o predă. Fii proactiv(ă), este vorba de educația ta și cât reușești să o fructifici.


2. Formează-ți grupuri

Este foarte fain să îți ajuți colegul ori să fii ajutat. Este foarte important să te obișnuiești să lucrezi în echipe, fiindcă așa funcționează lucrul în viață reală. Vei lucra într-o echipă, vei avea un deadline, vă trebui să vă organizați și să vă motivați unii pe ceilalți. Colegii pe care îi ai acum sunt primul tău network profesional. Alege-ți cu grijă persoanele cu care îți petreci timpul. Dacă poți, găsește-i pe aceia care iți împărtășesc planurile de viitor și construiți și învățați împreună.


3. Află ce-ți place și formează-ți obiceiuri

Acum este momentul să experimentezi, chit că este vorba de diverse materii, de tipuri de învățare, ori de programul unei zile, fii deschisa către idei noi. Dacă o materie ori un domeniu sună șmecher nu înseamnă neapărat că iți va face plăcere ori vei fi pricepută. Încearcă-le acum pentru că reprezintă doar munca unui semestru, și nu o carieră ratată. Fiecare om învață diferit, fie că te ajută reprezentările vizuale, ori să încerci și apoi să înțelegi, ori să studiezi o carte, să înțelegi pe deplin conceptul și apoi să implementezi, încearcă-le și vezi ce ți se potrivește. 


4.Ultimul punct ar fi organizarea timpului. Încearcă să lucrezi constant, simulând o zi de lucru, pe care tu o faci cât de scurtă ori de lungă. Acum este momentul să descoperi când te concentrezi cel mai bine, când vrei să te întâlnești cu prietenii (ori să îți ții întâlniri și ședințe), când preferi să ai timp focusat de lucru și când ai nevoie de pauze și de mișcare fizică. Odată ce le găsești , repetă-le până devin obiceiuri.”

Absolvent


„Sfaturi ce țin strict de materiile facultății:

1. Să fiți la zi cu laboratoarele! La început pot părea foarte ușoare, dar nici nu îți dai seama când ai trecut de la un simplu algoritm logic la o întreagă aplicație.

2. Chiar dacă nimic nu pare logic la logica matematică, trage puțin de tine și nu îți lăsa restanța asta. Este un examen destul de ușor dacă ai luat primul parțial.

3. Materiile facultative nu contează la medie, ci poate la o eventuală departajare la bursă sau la cămine. Părerea mea e ca dacă nu îți place cum sună materia din facultativ, nu alege acel facultativ. Te vei frustra că trebuie să mergi la un curs (unde s-ar putea să ai un număr de prezențe obligatorii) în timp ce colegii tăi dorm sau sunt în oraș. În schimb, de la materiile facultative poți învăța lucruri super utile, deci te încurajez să mergi unde îți place.

4. Învățați la analiză și la algebră cât de multe puteți din cursuri! (pe asta aș lipi-o în cameră, mare, pe perete)


Sfaturi pentru viața de student la FMI:

1. Poate că ar fi bine să intrați în Asociația Hermes (asociația facultății cumva).

2. Nu încerca să fii la zi la toate materiile. Nu vei reuși. Concentrează-te să înțelegi ideile, fii cu laboratoarele la zi și înveți în sesiune. Da, da, știu... cu toții zicem la început că vom învăța și înainte de sesiune. Te rog să mă contactezi dacă ai reușit, serios!

3. Du-te la cursuri! Chiar dacă alți studenți de la alte facultăți ți-au spus că acestea sunt neimportante, te ajută să legi informațiile. Altfel când le auzi, le ai în minte deja. (Da, știu, va fi destul de obositor. Sincer și eu mai lipsesc...).

4. Nu te duce în prima zi să-ți faci StudCard. Mai așteaptă vreo 2-3 zile. Asta dacă nu cumva au eficientizat procesul anul ăsta.”

Student anul 2

^ Înapoi ^

3. Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității București

„ -> Nu lăsați totul pentru sesiune. În timpul anului măcar să știi despre ce este fiecare materie și să citești măcar o dată cursul după ce îl primești.

->Nu te pune rău cu profesorii. Chiar dacă ți-a fost creată o nedreptate nu te grăbi să dai mail agresiv nimănui, oricum nu va schimba nimic. Lasă-i pe cei în putere să se ocupe de asta.

-> Orice ai nevoie se găsește pe internet trebuie doar să vrei să cauți.

-> Învață să lucrezi în echipă cu colegii, nu concurați unii împotriva celorlalți.

-> Lucrează pe cont propriu pe domeniul care te interesează, facultatea nu te va învăța tot ce ai nevoie sau tot ce vrei tu.

-> Dacă ai laboratoare cu puncte bonus pe prezență, recomand să mergi la ele. Uneori te poate salva de la o restanță.

-> Nu încerca să copiezi la teme sau examene. Mai bine continui facultatea cu câteva restanțe decât să o iei de la capăt.

-> Implică-te în cât mai multe activități extra din cadrul facultății inclusiv asociația studenților. Nu vei regreta.

-> Nu uita să te distrezi și nu te stresa dacă simți uneori că nimic nu merge bine (vei lua acel examen).

-> Nu șterge materialele de la o materie până nu trece anul respectiv. Poate vei avea restanță sau mărire.”

Student anul 2


„Ce trebuie să știi în calitate de boboc la informatică?

În primul rând, s-au redus numărul de materii de mate, de la 6 cum era înainte la 4(trei pe semestrul 1 și una pe semestrul 2) : Calcul diferențial și integral, Structuri algebrice în informatică, Logica matematică și computațională, Geometrie și algebra liniara. Nu te panica, materia nu este complicata și cu puțin efort poate fi înțeleasă. Dacă în liceu te descurcai(prin descurcat nu mă refer la olimpiada, ci la materia de clasa + bac/admitere) la matematica, te vei descurca și acum.

Pe partea de info vei studia:

Arhitectura Sistemelor de calcul: 

-> se studiază limbajul de asamblare MIPS

Baze de date:

-> SQL și Oracle

Limbaje formale și automate:

-> gramatici, automate finite

-> curs teoretic, dar interesant

Structuri de date:

-> C++ sau python

-> învățați cum să scrieți/folosiți anumite structuri de date pentru a rezolva în mod optim diferite probleme.

-> profesorul de acum este fost olimpic și a lucrat la Google Zurich.

-> multe probleme studiate aici pot apărea la interviurile de angajare(în special la companiile mari din afara).

Tehnici web:

-> html/css/javascript/nodejs

-> dacă vă dați interesul, cu ce învățați la acest curs puteți aplica pe un post de intern/junior pe partea de web dev.

Programare orientată pe obiecte: 

-> poo în c++

-> test de laborator și examen destul de dificile(recomand să participați la seminar/laborator și să vă faceți temele).

-> conceptele învățate apar destul de des în interviurile de angajare.

Programarea algoritmilor:

-> python

-> în primele săptămâni se învață sintaxa python, apoi se studiază ceva metode de programare(greedy, backtracking, divide et impera, programare dinamica).

Gândire critică și etica academică:

-> dezbateri, învățați cum să citați o sursa folosită într-o lucrare


Un lucru foarte util în cadrul FMI sunt tutorialele(lecții ținute de studenți mai mari care au obținut cel puțin nota 9 la materia respectivă). Recomand să mergeți la toate materiile la care aveți dificultăți. De obicei, în cadrul tutorialelor materia este prezentată mai pe înțelesul tuturor deoarece se renunță la formalisme și chestii extrem de teoretice și lucrurile sunt prezentate mai intuitiv.


Orarul este destul de lejer. Cel mai probabil veți avea o zi pe săptămână liberă sau cu cel mult 2h.


Pentru mai multe detalii recomand să citiți ghidul bobocului: https://issuu.com/cd.asmi/docs/ghidul-bobocului-2019 (este cel de anul trecut, dar o să apară și unul pentru anul acesta în prima săptămână de facultate).” 

Student în anul 3

^ Înapoi ^

4. Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi

„Politehnica reprezintă ceea ce înseamnă că mergi cu frâna de mână trasă pe partea de informatică în primul an pentru că faci multa inginerie.

-> la informatică te ia de la 0, faci programare în C, apoi structuri de date în C++ și din anul 2 începe să fie axat în mare parte pe informatică. 

-> un sfat ca între prieteni pe care l-am primit și eu și totuși nu l-am respectat, trebuie să înveți constant, daca te lași prin timpul anului pe „tânjeală”, la examene e foarte greu să iei și un 5

-> matematica nu mi-a plăcut personal pentru că mereu am fost mai mult pe informatică, dar se face la un nivel foarte înalt, mult peste nivelul de la facultățile de informatica și se cere de la studenți enorm la examene

-> La nivel de profesori am întâlnit diferite stiluri de predare, unele care nu îmi plăceau, aproape le uram (profesori deloc empatici, care vor să pună bețe în roate studenților), dar și unele care m-au impresionat în mod special de la oameni cu adevărat pasionați de materia pe care o predau, care glumesc și aduc numai dispoziție bună.

-> facultatea online s-a desfășurat în condiții optime pot spune, doar o singură materie nu prea a fost făcută cum trebuia, era ușor și se prind studenții din cursuri PDF... Dar în rest foarte bine organizat, un mare plus că toți au ales sa facă pe Google meet si nu am avut cursurile pe 1000 de platforme

-> fizica, multă dar nu foarte grea, până le urmă trebuie sa știi fizica sa fii un inginer

-> sfatul principal este acela să învețe totul din timp și recomand cu căldură facultatea de automatica și calculatoare din simplul fapt că te trece pe lângă informatica prin alte materii care chiar îți pot atestă titlul de inginer. A da, loc la cămin pentru toți, cu asta chiar ne lăudăm :).”

Student anul 2

^ Înapoi ^

5. Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca

„Sfaturi realiste pentru boboci:

- Facultatea asta are multe plusuri dar și multe minusuri… așa că e bine să le înțelegi cât mai bine de la început.

- Sincer, ceea ce înveți efectiv la facultatea asta nu o să te ajute foarte mult în viață ca programator… totuși o să înveți câteva chestii super importante:

        -> o să înțelegi că nu toate chestiile sunt foarte sigure, că nu pentru toate proiectele sunt clare cerințele, pe scurt “acting in the presence of uncertainty”

        -> o să înveți să nu te mai sperie probleme și chestii care nu le știi și nu le înțelegi… o să vezi că orice se poate rezolva dacă ai suficientă răbdare și concentrare

        -> o să înveți să lucrezi în echipă… e liniștitor când vezi că alți 5 colegi nu au nici ei nici o idee despre ce aveți de făcut… chiar e fain să îți dezvolți un grup cu care să lucrați împreună pentru facultate (deși nu tuturor profesorilor le convine munca în echipă… la facultatea asta se cam promovează individualismul… cu toate astea evită individualismul excesiv, că nu ajută pe termen lung) 

        -> o să înveți să iei esență dintr-o carte de 600 de pagini în câteva ore sau să înveți materia pentru un examen într-o noapte

- Nu alerga excesiv după note mari. La facultatea asta uneori se poate, alteori nu. Aleargă să înveți chestii, nu doar să treci examenele. Cunoștințele o să te ajute cu adevărat, nu notele.

- Este o facultate destul de grea, deci luați în serios învățatul și ceea ce vi se cere, încă de la început. Dacă vă gândiți să și lucrați în timpul facultății, considerați cel mult part-time (4 ore). Altfel nu o să fiți eficienți nici la facultate, nici la job. Depinde de fiecare din voi.

- Toate laboratoarele sunt obligatorii (în anul 4 se mai poate negocia un pic), dar în rest se cere prezenta 100% la laboratoare. Acum în contextul Covid-19, fie se făcea un call pe Skype sau altă platformă și se discuta puțin, urmând apoi o tema individuală, fie trebuia să trimiți un “deliverable” până la un anumit termen în fiecare săptămână. Pentru laboratoare chiar trebuie să munciți… uneori foarte mult, mai mult decât e alocat acelui laborator (adică un laborator de 2 ore.. iți ia cam 3-4 să îl faci și să îl înțelegi cum trebuie). Unele laboratoare sunt mai înspăimântătoare, în sensul că trebuie să tragi foarte tare să termini, pentru că se dă nota la fiecare laborator. La alte laboratoare ai teme, iar dacă nu le faci ești absent și trebuie să recuperezi laboratorul. În anul 1 ai de făcut conspecte pentru laboratoare. Deci, eu zic “nothing fun about labs”… dar la urma urmei asta te ajută cu adevărat.

- În anii 1 și 2 sunt și seminarii. Teoretic nu sunt obligatorii, dar practic sunt. Și nota la examen depinde de ele. Deci mergeți cât puteți de mult (aici nu e necesară prezența 100%). 

- La cursuri situația în ceea ce privește prezența e incertă. Unii profesori pretind un număr minim de prezențe, alții nu. Oricum, cu câteva excepții izolate, foarte mult nu o să vă ajute ceea ce se predă la cursuri (pentru cunoștințe), ci mai degrabă o să vă ajute prezența pentru a avea o nota mai mare la examen. 

- În general, pentru toate examenele se poate învață de o notă bună în 3 zile + nopți. 

- Dacă ai note mari (medie peste 9.00) se dă (sau cel puțin se dădea până acum în 2020) bursa de performanță, 900 lei… deci merită să ai note bune.

- Stagiul de practică (internship-ul obligatoriu) trebuie făcut neapărat intre anii 3 și 4, altfel nefiind recunoscut. Se poate face fie la firme, fie la facultate.

- Profită de oportunitățile pe care le ai în cale… fie că e vorba de “work and travel” pe perioada verii, sau de internship-uri în afara țării pe perioada verii, sau de a face un semestru la alta universitate din lume, ca schimb de experiență, sau orice ți se potrivește ție, workshop-uri, conferințe, orice. 

- Despre ce înveți în general la facultatea asta:

        -> Anul 1:

Matematică, matematică, matematică, … 

Dispozitive numerice și VHDL… materii grele ce au continuare până prin anul 3

Programare în C, respectiv structuri de date… materii super faine și importante pentru viitorul tău

Electrotehnica… materie foarte grea

Materii de umplutura… destul de lejere

        -> Anul 2: (probabil cel mai greu an… chiar e de învățat)

Ceva materii de electronică.. decente, dar e de învățat la ele

O matematica… ce nu știu pe nimeni să o fi înțeles… dar e ok, sunt subiecte și se pot învață pe de rost

Programare orientată pe obiect – Java (super util)

Baze de date (super util)

Limbaj de asamblare  (super util)

Algoritmi fundamentali (super util)

Sisteme de operare (super util și greu )

Arhitectura calculatoarelor (continuarea de la sisteme numerice din anul 1… e materie foarte grea)

Grafică pe calculator - 1

Materii de umplutură… destul de lejere 

        -> Anul 3:

Programare cu microprocesoare.. foarte făină materia dacă vă place partea de hardware

Multe materii de programare și inginerie software.. materii decente, faine și utile în principal

Inteligenta artificiala… destul de grele materiile, dar totodată faine

Sisteme de calcul… continuarea la materiile acelea din anul 1 și 2… foarte grea materia 

Grafica pe calculator – 2

Procesare de imagini

Materii de umplutură… aici una din materii, cred că “Management și comunicare” îi spune e foarte greu de trecut

        -> Anul 4:

Rețele de calculatoare – foarte util

Sisteme distribuite – cea mai utilă materie din toată facultatea, care chiar te ajuta să lucrezi în domeniu. E foarte grea, dar îi super faina materia și super utilă.

Materii opționale: poți alege dintre mai multe materii pe cele care dorești să le faci. Sunt destul de ok fiecare, dar să alegi în funcție de ce iți place tie personal, multe fiind continuare la materii obligatorii făcute anterior, deci iți poți da seama despre ce e vorba. 

Materii de umplutura din nou, care teoretic te ajută pentru licență

Licență”

Absolvent

^ Înapoi ^

6. Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București

„Pe loc pot spune doar unele generice:

-> Nu lua în glumă materiile. Nu vrei restanțe în anul 4.

-> Distrează-te când îți mai rămâne un pic de timp liber. Fără asta cam înnebunești (muncă, muncă, muncă, fără relaxare nu face bine)

-> Stai la cămin, e o experiență interesantă și e primul moment când ai o independență clară. Plus că fiind aproape de facultate și de locuri de relaxat, restaurante etc, e bine. Ignoră restricțiile curente din pandemie, într-un an o să dispară.

-> Încearcă totuși să participi la cursuri. Măcar primul, că să vezi cum e proful. Poți rata cursuri ocazional, dar ține minte că ratezi oportunități de a învăța

-> Cine e prezent la toate cursurile are la cele mai multe materii șanse zero sau aproape zero să pice.”

Absolvent


InfoNow.ro - Învață sau predă informatică online! Meditații online la informatică. Meditații online în programare.^ Înapoi ^


Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior Cursuri online, Amazon, Echipament pentru coding | Podcast 4
Articolul urmator Povestea InfoNow, Importanța feedbackului, Viitoare proiecte | Podcast 5
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă