Cum să-ți alegi facultatea potrivită în 3 pași simpli + BONUS

  

O informație pe care mulți vor să o audă și o s-o spun încă de la început:  Este total ok să te simți pierdut. 

Probabil dacă ești la liceu, și mai ales dacă te apropii de anii terminali, te gândești la ce o să faci pe mai departe. Evident, ”ce o să faci pe mai departe” înseamnă ” La ce facultate o să mergi?”. Traducerea precedentă poate fi greșită în unele cazuri însă, despre importanța facultăților și cum unele mai mult te încurcă decât să te ajute vom vorbi în alt articol. Deocamdată ne aflăm în postura elevului care habar n-are pe ce drum să meargă sau nu este sigur de alegerile sau gândurile pe care le are legate de asta.


Mai jos sunt 3 pași fundamentali pe care, dacă îi urmezi, cu siguranță vei fi decis în legătura cu facultatea pe care vrei s-o urmezi:


1.Explorează:

În cei 12 ani de școală, sistemul de învățământ îți oferă câte puțin din toate (ok, poate puțin mai mult). Probabil știi că îți place să înveți la X în detrimentul lui Y, dar aspectul acesta nu este hotărâtor, mai ales dacă este pur și simplu o impresie bazată pe mulți factori externi. Exemplu: 

  • Nu-mi place matematica pentru că proful este nașpa cu mine.
  • Sunt la profil mate-info info intensiv, nu știu altceva în afară de informatică, deci programarea este singura opțiune. 
  • Exclud categoric Medicina pentru că profa de chimie nu face nimic cu noi. 

Aceste afirmații pe care probabil deja ți le asumi pot fi un argument, însă nu destul de convingător. De aceea, trebuie să te detașezi de școală și de tot ce cuprinde ea și pur și simplu să explorezi


Metode prin care poți explora:

  • Cursuri sau programe cât mai diversificate sau care măcar îți aduc un pic de interes. Poți descoperi noi pasiuni și să progresezi.
  • Voluntariat. Pe lângă faptul că îți dezvolți abilitățile de comunicare și de lucru în echipă, vei întâlni multe persoane cu care poți discuta despre asta. Informațiile/sfaturile obiective ale unor studenți sau adulți care lucrează în domeniu te vor ajuta ENORM.
  • Orice vă ajută în formarea voastră ca oameni. Indiferent pe ce vei lucra va trebui să comunici și să ai putere de exprimare.

Recomandări programe:  Anii de studenție și facultățile sunt foarte diferite față de liceu. Universitatea din Cluj organizează pentru elevii de clasa a 11-a Junior Summer University (JSU), unde poți pentru câteva zile ”să fii” student la facultatea lor. Acolo vei avea oportunitatea să vorbești cu studenți de la fiecare Facultate în parte. La fel organizează și Universitatea din București UBSU.


2. Ascultă-te pe tine! 

În urma experiențelor și informațiilor pe care le-ai acumulat cu siguranța ai descoperit câteva pasiuni, știi ce îți place să faci cel mai mult. Însă în afară de vocea ta interioară, există și alte voci: ale părinților, ale prietenilor, ale profesorilor, ale societății. Toate au ceva de spus, însă doar vocea ta interioară CONTEAZĂ CU ADEVĂRAT. Acesta probabil este cel mai greu pas din tot acest proces pentru că vocile celorlalți, odată ce le-ai dat măcar puțină atenție și importanță, sunt inoculate adânc în mintea ta.

Acesta este un exercițiu foarte important: Pentru un moment uită tot ce ai învățat și ignoră vocile celorlalți. Concentrează-te asupra propriei persoane și răspunde la următoarele întrebări: Ce activitate îmi place să o fac cel mai mult? Dar unde mă simt eu autentic și simt că trăiesc cu adevărat? Răspunde cât se poate de sincer și nu te gândi la părerea celorlalți. 


3. Oferă-ți mai mult timp și ai încredere în tine!

 Nu te poți decide de pe o zi pe alta, cum nici nu te poți descoperi pe tine în ani întregi. Tot acest proces ține de cele mai multe ori luni/ani în care trebuie să te focusezi mai mult pe tine decât pe orice altceva. Ignoră presiunile din partea celorlalți și când va veni momentul în care ești convins, atunci mergi cu toată încrederea. Cât timp îți place ceea ce ai ales știi sigur că poți sacrifica aproape orice pentru a excela în acel domeniu.


Bonus: E ok să te răzgândești. Orice decizie pe care o iei nu este și una permanentă. Nu este de exclus faptul că, după ce treci printr-o experiență, de care erai convins că ți se potrivește mănușă, să nu îți placă. Nu trebuie să vezi acest aspect ca pe o tragedie. Dacă treci prin acest proces explicat pe scurt mai sus și dacă te informezi, șansele de a trece prin așa ceva sunt minime. 

Articolul anterior SUBIECTE BAC 2020 INFORMATICĂ
Articolul urmator Cât de importantă este Facultatea?
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă