7 cele mai comune greșeli în programare

  

Acest articol are menirea de a prezenta câteva dintre cele mai comune greșeli la nivel de percepție al acestui domeniu și obstacolele cu care se confruntă o persoană care dorește să învețe programare.


Nu ai un plan stabilit. Nu știi cu ce să începi

Cu cât ești mai organizat în tot ceea ce îți propui să faci, cu atât rata de succes este mai mare. Disciplina și motivația sunt două elemente de bază pe care trebuie să le ai în momentul în care vrei să te apuci de programare. O metodă eficientă de a învăța este să îți dedici timp zilnic programării urmând un plan bine structurat și bazat pe scopurile tale. Astfel, vei lucra constant și vei observa de la o zi la alta progresul pe care îl faci, indiferent cât de mic sau mare este acesta.


Vrei să începi cu cele mai noi și populare tehnologii și limbaje de programare

Răspunsurile tale sunt doar la un click distanță, iar internetul are toate informațiile de care ai nevoie. Însă, acestea sunt printre multe alte informații eronate și nefolositoare. O serie de abilități importante pe care trebuie să le capeți și să le dezvolți sunt cele de a ști cum să cauți informația de care ai nevoie pe internet (eng. WEB SEARCHING SKILLS). Dacă vei căuta pe internet metode pentru a învăța eficient informatică sau ce limbaj este bun pentru începători  cu siguranță vei fi atras să înveți cele mai noi limbaje și chiar să înveți cât mai multe într-un timp cât mai scurt. Acest lucru nu îți va aduce nici un plus.


Nu îți permiți să greșești

Ca începător, te vei confrunta cu multe erori și greșeli de scriere chiar și la 7 linii de cod.

Și în rândul programatorilor avansați este o utopie sau o minune să nu ai nicio eroare la prima compilare a programului. Numai exersând te vei confrunta cu aceste erori pe care trebuie să le rezolvi. O să-ți ia ceva timp, dar este necesar, face parte din procesul de a programa! Prin acest mod vei remarca importanța DEBUGGINGULUI, o abilitate foarte importantă pe care trebuie să o ai ca programator.

ȘTIAI CĂ 75% DIN TIMPUL UNUI SOFTWARE DEVELOPER ESTE AXAT PE DEBUGGING?


Nu ai răbdare/Nu ești calm

Procentul de mai sus probabil ți se pare foarte mult, și de cele mai multe ori chiar este. Acest domeniu îți testează foarte mult răbdarea (mai ales în debugging) și calmul. Calculatorul are nevoie de instrucțiuni clare și precise, lipsite de ambiguități. Această unealtă (calculatorul) poate fi controlată doar cu logica și rațiunea pe care o ai. Să îți dezvolți gândirea și să îți antrenezi mintea nu este proces de câteva minute sau ore, ci de ani întregi. 


Obișnuiești să amâni

Nu aștepta momentul potrivit să te apuci de programare și de orice altceva în general. Niciodată nu va exista momentul potrivit, de aceea nu trebuie să te raportezi la factori exteriori pe care nu îi poți controla, ci la tine însuți și la timpul pe care îl poți sacrifica (filme, seriale, jocuri, relaxare și confort, activități mai puțin importante).


Abandonezi prea ușor

Odată ce amâni, motivația pe care o aveai o să dispară treptat, majoritatea, într-un final, renunțând la acest plan sau vis. Astfel, vor rămâne în zona lor de confort și vor căuta motive relevante pentru care nu au putut să facă acel lucru. Însă majoritatea scuzelor, după cum este precizat mai sus, nu pot fi controlate de tine: „a început școala, nu mai am timp de alte activități”, „vara nu pot învăța pentru că merg într-o tabără de o lună”. Nu o să existe niciodată destul timp dacă vei căuta alte probleme sau scuze. Nu poți schimba anumite situații în care te afli sau probleme cu care te confrunți, însă îți poți schimba percepția asupra lor.


Te subestimezi

Nici nu te-ai apucat bine de programare că deja te simți copleșit de informațiile pe care trebuie să le asimilezi, de noțiunile matematice sau logice pe care trebuie să le înțelegi. După cum spuneam mai sus, acestea au nevoie de timp. Fiecare lucrează în ritmul lui. Într-adevăr poate o persoană înțelege mai repede anumite concepte, iar tu nu, dar nu trebuie să te demoralizezi. Uneori motivația și încrederea pe care o ai în tine sunt mult mai importante decât IQ-ul pe care îl ai. Niciodată rezultatele nu vor veni din prima, de aceea trebuie să ai răbdare cu tine însuți și să evoluezi, în ritmul tău, dar sigur.

x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă